Hvid stork

Hvis du tror, at du for et par uger siden så en hvid stork ved Assensvejen, så er den god nok. Vi får næsten hvert år et kortvarigt besøg af en omstrejfende stork. Den smukke hvide stork er helt umiskendelig med sin sort-hvide fjerdragt, sit kæmpemæssige røde næb og de lange røde ben. Desværre er denne engang så almindelige danske fugl efterhånden et sjældent syn i Danmark.

Storken er en meget sjælden ynglefugl i Danmark. Storkene har dog i år nydt varmen og det tørre vejr. Det har givet gode betingelser for afkommet, der i den første måned af deres levetid ikke tåler kulde og regn. Med 8 unger i 2 reder, én i Sønderjylland, og én ved Gundsømagle på Sjælland, er det langt over det normale gennemsnit for en dansk storkerede. Samtidig besøges landet i varme somre af et par hundrede omstrejfende storke, sikkert fra bestandene i landene syd og sydøst for Danmark, hvor arten er talrig og i fremgang. Det er sådan én, I måske har set her i nærheden af Føns.

De fleste af de nordøsteuropæiske og de danske storke trækker øst om Middelhavet for at overvintre i det sydlige Afrika. Om vinteren besøges Danmark også af et stigende antal storke fra det omdiskuterede skånske udsætningsprojekt og lignende tyske projekter. Det er storke, der har mistet orienteringen og normal trækdrift, og som ofte går en krank skæbne i møde som følge af fødemangel og hårdt vintervejr.

Storken æder næsten alt, hvad der rører sig, hvor den færdes. Således står menuen på alt fra padder, slanger, fisk, orme til gnavere, insekter, snegle og fugleunger. I Danmark har padder dog altid udgjort en meget væsentlig fødekilde. Storken har gennem århundreder tilpasset sig landbrug med dyrehold og høslæt, der gør byttedyrene tilgængelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *